Ruim 8.000 tijdschriften maken wetenschap zichtbaarder dan ooit

Nieuwe mogelijkheden voor open access publiceren

In steeds meer tijdschriften van grote uitgeverijen kunnen onderzoekers zonder aanvullende kosten open access publiceren. Publicaties vrij beschikbaar maken en een groot bereik geven wordt daarmee steeds eenvoudiger.  ‘Open up to open access’ luidt dan ook de slogan van een landelijke campagne die de VSNU vandaag start.

De afgelopen twee jaar hebben universiteiten in Nederland met onder andere de uitgevers Springer, Wiley en Elsevier afspraken gemaakt over de bekostiging van open access publiceren. Onlangs nog zijn er deals gesloten met Taylor & Francis, American Chemical Society, Brill, Lippincott en Thieme.

Call to action: Bekijk hier alle financieringsmogelijkheden waarvan UvA-onderzoekers kunnen profiteren.

Inmiddels vallen meer dan 7.000 tijdschriften onder deze ‘big deals’. Daarnaast zijn er andere tijdschriften en universitaire repositories (zoals UvA-DARE) waarin in open access gepubliceerd kan worden, zonder aanvullende kosten. Open access publiceren is daarmee een stuk makkelijker geworden.

Voordelen

Door in open access te publiceren stimuleer je hergebruik van kennis, zowel in de wetenschap als in onderwijs, gezondheidszorg, openbaar bestuur en andere beroepsgroepen. Tevens krijgen burgers dankzij open access kosteloos toegang tot kwalitatief hoogwaardige informatie en worden zij niet met betaalmuren geconfronteerd.

Meer weten

Wil je meer weten over de mogelijkheden van open access publiceren of hulp bij je open access publicatie? Mail naar het open access team van de Universiteitsbibliotheek: openaccess@uva.nl

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s